Imagine fundal articol Imagine decorație articol
01 Aug. 2022 Adaugă la favorit

Care este cel mai bun aparat dentar

Scris de: ARTISTIC DENT

3101 vizualizări

        Nu de puține ori, la ședința de consultație dentară ortodontică, o întrebare, desprinsă din conștientul pacientului plutește în aer și capătă, mai apoi, o formă sonoră: "Doamna doctor, care este cel mai bun aparat dentar?".          

               

     Până să îți răspundem la această întrebare dificilă, hai să parcurgem împreună câțiva pași esențiali care te vor ajuta să înțelegi răspunsul și raționamentul nostru. Vrei?

  1. Cu ce se ocupă ORTODONȚIA?

Anomaliile dento-maxilare reprezintă tulburări ale procesului de creștere și dezvoltare ale oaselor maxilare, având urmări importante în conformația și stabilirea rapoartelor optime la nivelul părților componente ale aparatului masticator, cu consecințe funcționale ( masticație, fonație) și estetice ( fizionomia).

Ortodonția este o ramura stomatologiei care tratează gama variată a anomaliilor dento-maxilare, plecând de la cele dentare și dento-alveolare ( spațieri și înghesuiri dentare, angrenaje inverse, ocluzia deschisă, anomalii de formă, volum și de poziție ale dinților etc.) și ajungând până la cele scheletale ( tulburări de dezvoltare ale oaselor maxilare). Practic, ortodonția trateaza OMUL, cel care a cerut ajutor și nu se ocupă doar cu îndreptarea dinților pe arcadele dentare.

  1. Când este recomandat începerea tratamentului ortodontic?

Oare ai fi surprins dacă de exemplu, ți-am spune că tratamentul profilactic al dizarmoniei dento-alveolare ( este anomalia ce reflectă lipsa de armonie dintre mărimea arcadelor și cea a dinților) începe încă din perioada prenatală? ... Așa ne gândeam și noi. Da, prin menținerea stării de sănătate a gravidei cu o alimentație sănătoasă, a unei igiene orale foarte bune și cu depistarea unor anomalii dentare cu transmitere ereditară, multe lucruri se pot schimba în viitorul dinților nou-născutului. Desigur, greul începe după naștere, când grija pentru dinți devine esențială prin: deprinderea tehnicii corecte de periaj dentar, prevenirea apariției sau tratării timpurii a cariilor incipiente, dezvățarea rapidă a obiceiurilor vicioase etc.

În foate multe cazuri, tratamentul ortodontic este indicat a se începe în dentiția mixtă, însă există cazuri când monitorizarea viitorilor pacienți se va face chiar de la naștere ( când avem transmitere ereditară a anomaliei dento-maxilare, când vrem să evitam apariția obiceiurilor vicioase etc)

În general, medicul ortodont urmărește anumite obiective terapeutice generale, cum ar fi : rapoarte ocluzale stabile, îmbunătățirea stării de sănătate dentară, asigurarea funcționalității aparatului dento-maxilar și îmbunătățirea aspectului fizionomic al pacientului. O data stabilit planul de tratament, acesta se discută cu pacientul adult sau cu aparținătorii legali ai copilului și apoi se începe tratamentul propriu-zis.

  1. Ce tipuri de aparate ortodontice există pe piață ?

În funcție de momentul începerii tratamentului ortodontic propriu-zis, aparatele dentare se clasifică în:

-   Aparate dentare mobilizabile – plăci palatinale și linguale ancorate cu croșete , utilizate în dentiția mixtă.

 

-   Aparate dentare funcționale – activatorul cu șurub median – utilizat în dentiția mixtă sau cea permanentă, pentru dilatarea celor două arcade alveolare, când dinții sunt înghesuiți.


-   Aparate dentare mobile de tipul alignerelor ( gutiere invizibile): INVISALIGN.


-   Aparate dentare fixe - asigură deplasări dentare multiple, simultane, corporale, având avantajul unor modificări de finețe și a deplasării individuale numai a coroanei sau numai a rădăcinii dentare.

    Pe lângă aceste aparate dentare fixe, mai includem : disjunctorul, quad-helixul, arcul facial, bara Gosharian, lip-bumperul activ etc, toate acestea având scopuri bine stabilite în tratamentul ortodontic fix.

 

 

Aparatele dentare fixe, pot fi :

        Metalice sau nemetalice (ceramice, de safir);

        cu brackeți plasați pe fetele vestibulare sau pe suprafețele linguale (aparatul dentar fix INCOGNITO);

        autoligaturant tip DAMON.

Toate aparatele dentare au ACELAȘI SCOP: de a-ți alinia dinții și de a-ți corecta anomalia dento-maxilară. Însă ...

  unele sunt limitate pentru cazuri foarte simple – cele de tipul gutierelor invizibile ( când nu avem corecții mari de realizat), altele sunt pentru cazuri complexe.

  unele sunt estetice ( apartele dentare fixe cu brackeți ceramici sau din safir, aparatele de tipul gutierelor active), altele nu sunt estetice ( în general cele metalice).

  unele au rezultate mai rapide ( aparatele dentare autoligaturante), altele sunt ceva mai lente ( aparatele dentare clasice).

unele au brackeții mari ( aparatele dentare fixe clasice), altele au brackeți mai mici ( aparatele autoligaturante Damon).

unele au un preț mic ( aparatele dentare fixe metalice clasice), altele sunt foarte scumpe ( aparatele dentare mobile de tipul gutierelor).

  Unele se pot curăța mai usor ( aparatele dentare de tipul gutierelor active), altele mai greu ( aparatul dentar fix Incognito).

  Etc etc etc.


    Însă, cel mai bun aparat dentar este cel care îți răspunde cel mai bine anomaliei dento-maxilare pe care vrei să o tratezi astfel încât să ai dinții aliniați și maxilarele corectate și mai apoi să îți răspundă nevoilor tale de ordin estetic, funcțional și bineînțeles financiar.

   Medicul ortodont te va îndruma să iei cea mai bună decizie privind sănătatea ta. Cu răbdare , îți va explica toți pașii pe care îi veți parcurge împreună până la rezultatul dorit. Dacă ești indecis, un sfat în plus niciodată nu îți va strica. Suntem aici pentru sănătatea ta!

Mai multe

Despre clinica ARTISTIC DENT

Te-ai gandit vreodata ca poti sa mergi la o clinica de medicina dentara cu aceeasi placere si seninatate cu care mergi la un centru SPA sau la un salon de infrumusetare? Ai asociat vreodata stomatologia doar cu sanatatea, frumusetea si ingrijirea si nu cu durerea si costurile ridicate? De acum poti sa adaugi o clinica de medicina dentara pe lista locurilor in care mergi oricand cu placere.

ArtisticDent este un centru modern si prietenos care ofera servicii stomatologice de cea mai buna calitate la preturi competitive. Aici esti tratat cu grija si profesionalism de fiecare data si beneficiezi de lucrari stomatologice garantate minimum 10 ani.

La ArtisticDent iti oferim fara exceptie servicii stomatologice la cele mai inalte standarde deoarece investim in aparatura, specialisti si nu ne abatem de la viziunea noastra, centrata pe calitate. Intrumentarul, materialele si consumabilele sunt de ultima generatie, din gama dotarilor premium. Echipa noastra include specialisti din toate ramurile stomatologiei: stomatologie generala, implantologie, endodontie, ortodontie, estetica si igiena orala. Toate tratamentele noastre se realizeaza sub anestezie, deci fara durere si discomfort.

De ce sa nu te bucuri de sanatate si frumusete orala in cele mai bune conditii? Uita tot ce stiai despre tratamentele stomatologice si invata sa zambesti cu incredere cu ArtisticDent!

Adresă

Strada Maximilian Popper nr.45 - Sector 3, București (zona Traian - Nerva Traian.)
Pornește navigația
In fata clinicii sau in imediata apropiere.

Lu - Vi: 08:00 - 20:00

Program de lucru

Luni
08.00 - 20.00
Marți
08.00 - 20.00
Miercuri
08.00 - 20.00
Joi
08.00 - 20.00
Vineri
08.00 - 20.00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 6 )