Imagine fundal articol Imagine decorație articol
30 Ian. 2023 Adaugă la favorit

Cum sa te speli corect pe dinti

Scris de: ESTETICAL DENTIS DR.VESA

1084 vizualizări

                                                       ÎNTREȚINEREA IGIENEI ORALE INDIVIDUALE
Pe lângă controalele stomatologice obligatorii de 2 ori pe an, pacientul trebuie să aibă o igienă orală riguroasă care-i va asigura: dinţi şi gingii sănătoase, un zâmbet frumos şi prospeţime respiraţiei.
Profilaxia realizată de către pacient constă în:
  • Periajul dentar zilnic;
  • Utilizarea aţei dentare/periuţei interdentare;
  • Folosirea duşului  bucal;
  • Completarea igienei bucale cu ape de gură;
  • O dietă echilibrată care conferă sănătate dinţilor şi gingiilor;
  • Renunţarea la anumite obiceiuri care dăunează sănătăţii orale.

Timpul acordat unui periaj dentar trebuie să fie între 3-5 minute.Este esenţial  ca toate suprafeţele dinților să fie periate de cel putin 6 ori pentru a permite substanţelor benefice din pasta de dinţi să îşi  facă  efectul.
  Pacienţii cu gingii sănătoase pot folosi periuţe de duritate medie. Periuţele dure se vor folosi doar pentru perierea suprafeţelor dentare pe care muşcăm evitând contactul acestor periuţe cu gingiile.
 Pacienţii cu aparate ortodontice fixe au nevoie de periuţe conformate care au mijlocul  de formă concavă;
 În urma intervențiilor chirurgicale , tratamentelor paradontale ,pacienții cu sensibilitate dentara si retracții gingivale trebuie să folosească periuțe moi, fine,cu vârfuri rotunjite care nu lezează gingia.
Peria de dinţi se schimbă când perii îşi modifică poziţia şi au o direcție curbă sau ori de câte ori este nevoie.
Fiecare persoană va avea periuţa lui proprie,iar în cazul în care ați avut episoade de răceală sau afecţiuni ale mucoasei bucale, aceasta se va schimba obligatoriu.
După fiecare utilizare periuţa de dinţi se spală sub apă de rezidurile pastei de dinţi/resturi alimentare şi apoi se pune la uscat în poziţie verticală cu capătul activ în sus.
În general persoanele care nu au nici o problemă stomatologică pot utiliza orice pastă de dinţi  doresc cu condiţia să respecte timpul de periaj şi frecvenţa acestuia.
La cei care se  acumuleaza în ritm accelerat placă şi tartru ar fi indicat să folosească paste de dinţi anti-placă care au ca principii activi Clorhexidina 0,004% şi Carbonat de calciu 25%.
Persoanele cu dinţi sensibili au nevoie de paste cu Fluorinol care remineralizează smalţul ,reduce şi previne sensibilitatea dentară.

TEHNICA CORECTĂ DE PERIAJ DENTAR
Periajul și igienizarea orală este indicată după fiecare masă sau gustare; Seara este momentul cel mai important deoarece: 
  1. În timpul somnului limba ,obrajii,buzele sunt inactive şi în consecinţă lipseşte autocurăţirea
  2. Producția salivară scade în timpul somnului  ceea ce înseamnă mai puţini factori antimicrobieni.
  3. În condiții constante de temperatură şi umiditate se dezvolta rapid flora microbiană și dinţii sunt expuşi la atacul acid produs de bacterii.
Metoda corectă de periaj dentar constă în poziţionarea periuţei faţă de suprafaţa dinţilor într-un unghi de 45° şi prin mişcări verticale repetate dinspre gingie spre marginea liberă a dinţilor, aproximativ de 6 ori /dinte;se începe de o parte cu suprafeţele externe ale dinţilor până în partea opusă.Se continuă pe partea internă în acelaşi mod,ţinând cont că pe partea internă a incisivilor se va folosi jumătatea superioară a periuței.La final se va curăţa şi suprafaţa pe care mestecăm prin mişcări repetative în direcţia faţă-spate.Un periaj greşit poate determina retracţii gingivale, dinţi sensibili, leziuni gingivale însoţite de sângerări persistente.
Curatarea limbii are ca efect reducerea plăcii şi depozitelor bacteriene precum şi combaterea respiraţiei urât mirositoare;
Igienizarea ei se face cu partea dorsală a periuței dentare (cele care sunt create pentru acest scop) sau cu răzuitorul de limbă;
Mişcările se efectuează cu o uşoară presiune în direcţia antero-posterioră de 4-5 ori pe toată suprafaţa.
 Folosirea apei de gură: se fac clătiri energice cu 15 ml de apă de gură timp de un minut după care nu se clăteşte cu apă şi nu se consumă nimic timp de 30 de minute.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre îngrijirea dinților puteți să accesați și articolul Totul despre îngrijirea dinților și a gingiilor


Despre clinica ESTETICAL DENTIS DR.VESA

Estetical Dentis înseamnă familie, înseamnă echipă și cu siguranță înseamnă acasă.
Dorința noastră cea mai mare este ca fiecare pacient care intră în cabinetul nostru să se simtă liniștit, împăcat, inclusiv cei cu frica de dentist.
Trăim într-o nouă eră unde lumea începe să fie tot mai bine pusă la punct cu ce înseamnă igiena, îngrijirea și cunoașterea despre area stomatologică. Suntem mândri că am reușit să evoluăm atât de frumos, de aceea investim constat în aparatura cât mai profesională și nu doar atât, participăm activ la cursuri și programe de îmbunătățire profesioanală.
Ținem o legătură strânsă cu pacienții, iar cei ce ne-au cunoscut deja știu că suntem la un telefon distanță pentru orice situație.
Vino și tu să ne cunoaștem, de la mic la mare, să creștem familia și să o transformăm într-o comunitate cu un zâmbet sănătos, frumos, de revistă.

Adresă

Louis Pasteur nr 23 Oradea
Pornește navigația

Lu: 08:00 - 16:00
Ma: 08:30 - 20:00
Mi: 08:00 - 19:00
Jo: 13:00 - 20:00
Vi: 08:00 - 15:00

Program de lucru

Luni
08.00 - 16.00
Marți
08.30 - 20.00
Miercuri
08.00 - 19.00
Joi
13.00 - 20.00
Vineri
08.00 - 15.00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 1 )