Imagine fundal articol Imagine decorație articol
09 Oct. 2024 Adaugă la favorit

Gingivita, precursoarea parodontozei, ”loveste” grupe tot mai mici de varsta

Scris de: DENTACON

190 vizualizări

    Contrar parerii generale ca gingivita, tartrul si parodontopatia sunt specifice adultilor, incidenta acestor afectiuni apare la grupe din ce in ce mai mici de varsta. Mai multe studii au arat ca de fapt gingivita este comuna la copil si adolescent. Este foarte important sa decelam si sa tratam gingivita pentru ca aceasta este primul stagiu al parodontopatiei si trebuie diagnosticata si tratata cat mai repede. Daca dupa tratament gingivita nu dispare, este posibil ca copilul sau adolescentul sa

sufere de alta afectiune care are ca simptom gingivita.

            Gingivita poate fi diagnosticata dupa cateva simptome clare: sangerare la periaj, umflarea papilelor interdentare, inrosirea si halitoza (mirosul neplacut).

            Chiar daca exista si cazuri cand gingivita este determinata genetic, in cele mai multe cazuri are cauza microbiana. Igiena deficitara duce la acumularea placii bacteriene pe dinti si gingii. Coloniile de fungi si bacterii care prospera in placa bacteriana produc acizi care demineralizeaza smalul si irita gingiile.

            Alimentatia este de asemeni foarte importanta. Dulciurile si mancarea de tip chipsuri sau pufuleti, impreuna cu sucurile carbogazoase sunt factori favorizanti ai aparitiei gingivitei. Copii si adolescentii au invatat ca zaharul ataca dintii, dar prea putini dintre ei stiu si ca amidonul este la fel de nociv pentru dinti si gingii (este un carbohidrat). Purtatorii de aparate dentare fixe sau mobile au un risc crescut de aparitie a gingivitei, mai ales daca igiena nu este ideala.

            In perioada pubertatii, fetele sunt mai vulnerabile la aparitia gingivitei din cauza schimbarilor hormonale care se produc in timpul ciclului menstrual.

            O alta cauza a gingivitei la adolescenti este fumatul. Acesta nu numai ca duce la patarea dintilor, si respiratie urat mirositoare, dar este un factor principal in declansarea bolilor gingiei.

            Daca nu este indepartata regulat prin periaj, placa bacteriana se dezvolta si se intareste, formand tartrul. Formarea tartului este cauzata de precipitarea mineralelor din saliva. Acest proces formeaza o suprafata rugoasa si tare care favorizeaza dezvoltarea coloniilor de bacterii. Ne putem imagina tartrul ca pe un “coral” populat de multe specii de animale. Cu cat “coralul” este mai putin deranjat, cu atat speciile de fungi si bacterii care il populeaza vor creste exponential.

            Tartrul se indeparteaza de catre medicul dentist folosind o ansa activata ultrasonic. Medicul plimba usor varful ansei peste depozitul de tartru, iar efectul de cavitatie va sparge si indeparta tot tartrul fara sa afecteze gingia sau smaltul dintilor.  In cateva zile de la indeparatrea tartrului si efectuarea unui periaj profesional, gingivita de cauza microbiana se poate vindeca.

            Gingivita este o afectiune care se vindeca fara urmari. Dar daca tartrul nu este indepartat si gingivita vindecata, boala intra in al treilea si ultimul stagiu : parodontopatia  - popular numit parodontoza. Din pacate nu exista remediu pentru parodontopatie, sunt doar tratamente care pot incetini evolutia bolii, dar finalul este irevocabil acelasi : pierderea dintilor. In timp, ligamentul parodontal (sistemul elastic care tine dintele in os) se va rupe, alveola se va largi si dintele incepe sa se clatine si sa cada. Desi parotontopatia nu afecteaza foarte multi adolescenti, se poate intampla, in special la cei cu igiena deficitara si fumatori.

            Gingivita nu doare iar tartrul nu este de fiecare data vizibil. De aceea este important sa urmariti cateva simptome : sangerare gingivala la periaj, colorarea in rosu a gingiei, umflarea papilelor, respiratia urat mirositoare. Daca aveti unul din aceste simptome este necesar sa va programati urgent la medicul dentist.

            Toate aceste afectiuni pot fi prevenite folosind doar cateva trucuri simple:

        periaj dentar corect ( intreaba medicul dentist) si folosirea atei dentare

        schimbati periuta la maxim 3 luni

        mancati sanatos ! Mancarea de tip snaks si sucurile carbogazoase fac mult rau dintilor dvs.

        Nu fumati – gingiile for fi mai sanatoase si bine vascularizate, dintii mai albi si sanatosi si nu veti avea o respiratie grea, urat mirositoare

        vizitati medicul dentist de doua ori pe an, chiar daca nu va doare nimic sau daca nu observati ceva notabil.

 


Despre clinica DENTACON

Medicii clinicii au obtinut certificari in mai multe ramuri ale stomatologiei - restaurari estetice, cosmetica dentara, endodontie, protetica - si au specializare in pedodontie (stomatologie copii), implantologie si chirurgie. Ei au demonstrat un angajament pe termen lung in domeniul educatiei dentare, cu ani de experienta si participare la diverse conferinte, congrese, seminarii si workshopuri. Acest lucru le-a permis sa ramana conectati la cele mai noi tehnologii, materiale si tehnici medicale.
In plus, contactul si interactiunea permanenta cu colegii, trainerii si studentii le-a permis sa dezvolte excelente abilitati de comunicare si empatie, foarte imporante in relatia medic-pacient.

Adresă

Bd. Lacul Tei nr 79 bloc 15A, sc 1 Sector 2, București, cartier Tei (zona Tei)
Pornește navigația
182, 282
16, 36
Nu există locuri special amenajate pentru parcare

Lu: 09:00 - 20:00
Ma: 15:00 - 20:00
Mi: 09:00 - 20:00
Jo: 15:00 - 20:00
Vi: 09:00 - 15:00

Program de lucru

Luni
09.00 - 20.00
Marți
15.00 - 20.00
Miercuri
09.00 - 20.00
Joi
15.00 - 20.00
Vineri
09.00 - 15.00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )