Imagine fundal articol Imagine decorație articol
29 Dec. 2022 Adaugă la favorit

La ce riscuri te expui în caz de edentatie (pierderea dintilor)?

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

1337 vizualizări

La ce riscuri te expui în caz de edentatie (pierderea dintilor)?

 

În caz de edentatie, efectele cu care se confruntă pacienții sunt dificil de gestionat, ele influențând negativ calitatea vieții. Pierderea dinților este, în prezent, una dintre situațiile cu care se confruntă tot mai mulți pacienți adulți, acest fenomen fiind generat în cele mai multe cazuri de netratarea la timp a unor afecțiuni dentare.

 

De asemenea, sunt numeroși pacienți care neglijează această problemă și nu se gândesc la posibilele consecințe care pot apărea pe fondul ei. Absența dinților poate declanșa în timp multiple afecțiuni la nivelul cavității orale și nu numai. Din acest motiv, pacienți ar trebui să acorde importanță soluționării problemei apelând la tratamente protetice corespunzătoare.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților?

În cele mai multe situații, pierderea dinților este cauzată de:

       Boala parodontală - reprezintă o afecțiune cronică care evoluează treptat și fără durere, conducând la o degradare a structurii dinților. Factorul declanșator este gingivita (primul stadiu al parodontozei), aceasta fiind rezultatul unei igiene incorecte asociate cu acumularea de tartru pe smalțul dinților. Treptat, placa bacteriană se depune sub gingii, formându-se pungi cu puroi, ele producând un miros neplăcut (halitoza). Ulterior, parodontoza ajunge într-un stadiu avansat în care osul alveolar este grav avariat, determinând o mobilitate a dinților și în final, pierderea lor.

       Carii dentare netratate - cariile nesoluționate afectează dinții și structura acestora, cauzând infecții la rădăcina lor. Ținând cont de gravitatea infecției, tratamentele pot fi diferite, mai precis tratamentul de canal radicular sau extracție dentară.

       Malocluzii dentare - un contact anormal al dinților determină o suprasolicitare a lor, afectând semnificativ sănătatea orală. De asemenea, dinții poziționați incorect generează apariția cariilor dentare și a parodontozei, pe fondul incapacității de a realiza o igienă orală adecvată.

       Tratamente ortodontice incorect realizate - există situații în care în urma unor restaurări dentare efectuate incorect, dinții vor fi solicitați excesiv, determinând în timp mobilitatea acestora.

       Boli ale pacientului - un factor sistemic care poate genera pierderea dinților îl constă bolile precum osteoporoza, diabetul, tulburările endocrine etc.

De asemenea, există și alți factori care produc un impact la nivelul dinților, accelerând acest fenomen al pierderii acestora. Spre exemplu, alimentația nesănătoasă, fumatul sau chiar absența motivației de a trata problemele dentare sunt factori care pot favoriza edentația.

Care sunt riscurile la care se expun pacienții în caz de edentatie?

Pacienții trebuie să conștientizeze că edentația determină multiple dezechilibre la nivelul cavității orale și nu numai.

Lipsa unuia sau a mai multor dinți de pe arcadă vor provoca migrări dentare ale dinților vecini. Cu alte cuvinte, în spațiile aferente dinților pierduți se va acumula tartru, placa bacteriană fiind cea care va cauza în principal bolile parodontale. Totodată, în lipsa acestora, pacienții au tendința de a suprasolicita ceilalți dinți, conducând astfel la:

       Demineralizarea dinților;

       Fisuri dentare;

       Leziuni carioase;

       Sensibilitate dentară accentuată.

În caz de edentatie, indiferent că vorbim de cea parțială sau totală, pacientul se confruntă cu efecte negative la nivelul cavității orale, fiind afectate foarte multe funcții ale acesteia. Dacă această problemă nu este soluționată la timpul potrivit, cu certitudine spațiile edentate vor afecta sănătatea orală și funcționalitatea zâmbetului. Având în vedere riscurile la care se expun pacienții în caz de edentatie, este prioritară intervenția din timp pentru a aborda soluțiile potrivite de tratament.

Problemele întâmpinate de pacienți pe fondul pierderii dinților

În esență, neînlocuirea unui dinte sau a mai multor dinți de pe arcadă determină ca pacientul să se confrunte cu multiple riscuri. Printre cele mai importante fiind:

       Afectarea fizionomiei - dinții au un rol esențial în construcția feței. În contextul absenței lor, estetica acesteia este grav afectată, mai precis mușchii feței se deteriorează, apar ridurile de expresie, iar întregul aspect al chipului va fi unul îmbătrânit.

       Dificultăți de pronunție - în lipsa dinților, limba nu se poate adapta în vederea comunicării eficiente, din cauza incapacității de a pronunța corect cuvintele. Astfel, pacientul va întâmpina probleme de comunicare, prin prisma cuvintelor vagi și de neînțeles pentru ceilalți din jurul său.

       Deteriorarea osului maxilarului - dinții sunt cei care impulsionează și susține osul alveolar. În lipsa lor, acesta în timp se macină, creând multiple dificultăți în situația unor restaurări dentare.

       Tulburări de masticație - cu ajutorul dinților se poate fragmenta și mărunți alimentele. Lipsind această etapă, procesul de masticație este unul dificil, care declanșează tulburări la nivelul sistemului digestiv. Practic, este diminuat semnificativ procesul de prelucrare a alimentelor, fapt ce determină tulburările digestive. În plus, pe fondul acestor tulburări, organismul nu mai poate asimila necesarul său de nutrienți și vitamine, pacientul întâmpinând stări de oboseală, anemie sau scădere bruscă în greutate.

       Complexe de inferioritate și nivel scăzut al calității vieții - problemele cauzate de edentatie generează efecte negative la nivelul calității vieții pacienților. Pe fondul lipsei dinților, pacienții se confruntă cu tulburări la nivel psihic și emoțional, ei devenind mult mai retrași din punct de vedere social. Spre exemplu, în situația existenței unor spații edentate în zona frontală, acest lucru creează complexe de inferioritate pacienților prin prisma imposibilității de a comunica corect și a schimbărilor produse la nivelul esteticii chipului.

La ce soluții poți apela în caz de edentatie?

Evoluția tehnologică și a noilor studii realizate în medicina dentară au făcut posibile crearea unor tratamente moderne și eficiente care să înlăture problema edentației.

Spre exemplu, pentru un pacient edentat complet sau parțial, tratamentul cu implanturi Fast and Fixed este una dintre soluțiile care răspund cu succes necesităților acestuia, el obținând dinți funcționali și estetici într-un timp foarte scurt.

Dacă te întrebi de ce merită să apelezi la implant dentar într-o zi, motivele sunt multiple. Prin intermediul implanturilor dentare este realizată protezarea dinților lipsă, pacienții bucurându-se de un nivel înalt de confort, rezistență și estetică 100% similară dinților naturali. Cu toate acestea, în funcție de particularitățile cazului și de nevoile tale, există mai multe tipuri de implanturi dentare la care poți apela.

Concluzii

Dacă te confrunți cu probleme de edentatie și vrei să optezi pentru un tratament modern și sigur, echipa Dental Elite îți pune la dispoziție multiple servicii stomatologice aliniate necesităților și dorințelor tale.

În vederea soluționării acestei probleme, Dental Elite dispune de o echipă alcătuită din medici specialiști de top din România, cu o expertiză de lucru complexă, care vor garanta rezultate de excepție.

 


Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de specialisti in medicină dentară ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România focusadu-se pe tratamente fără frică.

Prezenți cu 5 clinici în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară de peste 40 de medici stomatologi, care a inserat cu succes peste 20 000 de implanturi dentare si a realizat peste 20 000 de tratamente stomatologice complexe redand zambetul la peste 30 000 de pacienti.

In toate locatiile cumulat avem peste 2000 review-uri Google si Facebook de 4.9*.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: chirurgie și implantologie, protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică si inhalosedare.

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație si beneficiaza de centru radiologic 2D si 3D cat si de studio foto/video si laborator digitalizat CEREC Cad-Cam.

Expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Dental Elite înseamnă tratamente premium dar accesibile, tratamente fara durere si o experienta frumoasa la dentist.

Adresă

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți
Pornește navigația

Lu - Vi: 08:00 - 21:00
Sâ: 09:00 - 15:00

Program de lucru

Luni
08.00 - 21.00
Marți
08.00 - 21.00
Miercuri
08.00 - 21.00
Joi
08.00 - 21.00
Vineri
08.00 - 21.00
Sâmbătă
09.00 - 15.00
Duminică
Închis

Apreciază ( 2 )