Imagine fundal articol Imagine decorație articol
15 Iun. 2022 Adaugă la favorit

Paradontoza

Scris de: Eurodent Millenium

2757 vizualizări

Ce trebuie sa stim

  • Parodontoza, paradontita sau boala gingiilor, este o infecție comună care afectează țesutul moale și oasele care susțin dintele. Denumirea "parodontită" înseamnă "inflamatie in jurul dintelui"

  • Fără tratament, osul alveolar din jurul dinților se pierde lent și progresiv. Microorganismele, cum ar fi bacteriile, se lipesc de suprafața dintelui și în buzunarele care înconjoară dintele și se înmulțesc. Pe măsură ce sistemul imunitar reacționează și toxinele sunt eliberate, apare inflamația.

  • Parodontoza netratată va duce în cele din urmă la pierderea dinților.

  • Placa bacteriană, o membrană lipicioasă incoloră care se dezvoltă pe suprafața dinților, este cea mai frecventă cauză a bolii parodontale. Dacă placa nu a fost îndepărtată, se poate întări si formeaza tartru sau calcul.

  • Majoritatea cazurilor de parodontită pot fi prevenite printr-o igienă dentară bună.

  • Fumatul crește riscul apariției bolilor gingivale și a tratamentului care nu funcționează.

  • O buna igienă orală este parte atât a tratamentului, cât și a prevenției, dar uneori este necesară și intervenția medicului stomatolog.

  • Există o legătură între paradontoza și alte afecțiuni ale pacientilor, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Semne de Gingivită
  • Gingiile sunt roșii

  • Gingiile din jurul dinților sunt inflamate și pufoase

  • Gingiile pot sângera la periaj

În acest stadiu al bolii gingivale, bacteriile afectează țesutul gingiilor din jurul dinților. După îndepărtarea profesională a acumulării tartrului și menținerea corespunzătoare a igienei orale, simptomele gingivitei pot fi inversate și țesutul gingival poate deveni din nou sănătos. Cu toate acestea, există cazuri în care bacteriile au pătruns în osul din jurul dinților în ceea ce este cunoscut sub numele de parodontită.

Semne de parodontită
  • Gingiile sunt roșii și pufoase

  • Gingiile sângerează la periaj

  • Respiratie urat mirositoare

  • Poate să apară recesiunea gingiilor

  • Buzunare parodontale profunde

  • Dinți slăbiți și mobili.

  • Pierderea osoasă

În acest moment, bacteriile încep să atace oasele din jurul dinților, ceea ce determină ca dintii sa devina instabili avand o mobilitate tot mai mare. Parodontita este o formă severă și avansată a bolii gingivale, în care simptomele nu pot fi inversate iar rezultatul este pierderea dintilor.

Tratament

Scopul principal al tratamentului este de a curăța bacteriile din buzunarele din jurul dinților și de a preveni distrugerea ulterioară a oaselor și țesutului.

1. Igiena orală bună

Periajul obișnuit cu o perie moale și pasta de dinți cu fluor poate ajuta la prevenirea bolilor gingiilor.O igienă orală bună trebuie respectată zilnic, chiar dacă dinții și gingiile sunt sănătoase, pentru a preveni infecția.

O îngrijire dentară adecvată presupune spălarea dinților cel puțin de două ori pe zi și folosirea atei dentare o dată pe zi. Dacă există suficient spațiu între dinți, se recomandă o perie interdentară. Deasemenea utilizarea unei periute de dinți electrica este mai bună pentru o curățare minuțioasă.

Parodontita este o boală inflamatorie cronică sau de lungă durată. Dacă nu este menținută o igienă orală bună, aceasta va reapărea.

2. Evaluare si curățare

Este important să îndepărtați placa și calculii pentru a restabili sănătatea parodontală. Specialistii nostri vor evalua starea paradontiului și vor face debridarea pentru a curăța sub gingie. Aceasta se poate face folosind dispozitive medicale manuale sau un dispozitiv cu ultrasunete care sparge placa și calculul. Curatarea dintelui se face pentru a netezi zonele aspre ale ascestuia. Bacteriile se pot adăposti în petele de tartru, crescând riscul de apariție a bolilor gingivale.În funcție de cât tartru și calcul există, aceasta poate face una sau două vizite.În mod normal, curățarea este recomandată de două ori pe an și, eventual, mai des, în funcție de cantitatea de placă acumulată.

3. Parodontită avansată

Dacă igiena orală bună și tratamentele nechirurgicale nu sunt eficiente, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.Opțiunile includ:

  • Chirurgie cu clapetă:

Specialistii nostri fac intervenții cu clapete pentru a îndepărta placa de tartru din buzunarele gingivale mai adânci sau pentru a-l reduce, astfel păstrarea curata a suprafetei dintelui este mai ușoară. Gingiile sunt usor departate iar placa de tartru este îndepărtată. Dupa curatarea palcii de tartru gingiile sunt apoi suturate la loc si se fixeaza strâns pe dinte urmand ca după operație, acestea se vor vindeca strâns în jurul dintelui.

  • Grefe osoase și de tesut:

Această procedură ajută la regenerarea țesutului osos sau gingival care a fost distrus. Os nou natural sau sintetic este plasat acolo unde osul a fost pierdut, ajutand la creșterea oaselor.

Regenerarea țesuturilor ghidate este o procedură chirurgicală care folosește membrane de barieră pentru a direcționa creșterea țesutului osos și gingival nou în locurile în care unul sau ambele lipsesc. Se urmărește regenerarea țesuturilor și repararea defectelor rezultate din parodontită.

În această procedură, o mică bucată de material ca o plasa este introdusă între țesutul gingiei și os. Acest lucru oprește gingia să crească în spațiul osos, oferind osului și țesutului conjunctiv o șansă să se redreseze. De asemenea, specialistii nostri pot folosi proteine speciale sau factori de creștere, care ajută organismul să-și reconstruiasca oasele în mod natural.

Specialistii nostri pot sugera o grefă a țesuturilor moi. Aceasta presupune preluarea țesutului dintr-o altă parte a gurii sau utilizarea unui material sintetic pentru acoperirea rădăcinilor expuse.

Succesul depinde de cât de avansată este boala, cât de bine respectă pacientul la un bun program de igienă orală dar și de alți factori, precum fumatul, boli cronice, etc.


Despre clinica Eurodent Millenium

Oferim o gamă completă de servicii stomatologice pentru a vă ajuta să obțineți cea mai bună sănătate orală.
De la verificări dentare de bază și detartraje, până la albirea dinților, implanturi dentare, proteze și fatete dentare, ne adaptăm serviciile pentru a răspunde nevoilor întregii dumneavostra familii:

obturatii coronare , incrustații
implanturi dentare
lucrări protetice pe implanturi
tratamente noi pentru parodontoza
albire dentara
lucrări de zirconiu si ceramica
intervenții chirurgicale dento -alveolare
detartraje, periaj, air flow, fluorizari

Adresă

Str. Baba Novac nr.6, bl. T2, sc. D, ap. 64 Intersectie strada Baba Novac cu sos Mihai Bravu Sector 3, București (zona Baba Novac - Dristor)
Pornește navigația
In fata clinicii

Lu - Vi: 09:30 - 19:30

Program de lucru

Luni
09.30 - 19.30
Marți
09.30 - 19.30
Miercuri
09.30 - 19.30
Joi
09.30 - 19.30
Vineri
09.30 - 19.30
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )